Μαγειρική με Γιαούρτι - Μερικές Χρήσιμες Πληροφορίες

Να φυλάτε το γιαούρτι στο ψυγείο. Μη το βάζετε όμως ποτέ στην κατάψυξη, γιατί στις θερμοκρασίες κατάψυξης σκοτώνονται οι βάκιλοί του.
Πριν ζεστάνετε γιαούρτι, αφήστε το να πάρει τη θερμοκρασία δωματίου.
Όταν μαγειρεύετε κάποιο φαγητό με γιαούρτι, θα πρέπει να προτιμάτε χαμηλές θερμοκρασίες και το μαγείρεμά σας να είναι σύντομο. Όταν είναι δυνατό, προσθέτετε το γιαούρτι προς το τέλος του ψησίματος, λίγο πριν κατεβάσετε το φαγητό από τη φωτιά, για να προλάβετε το "κόψιμο". Αν όμως το γιαούρτι πρέπει να προστεθεί στην αρχή, θα πρέπει να το σταθεροποιήσετε προηγούμενα ώστε να αποφύγετε το "κόψιμο" και την τυροποίηση. Όταν ψήνετε ψωμί, κέικ και γλυκίσματα, αυτό το διάβημα δεν είναι απαραίτητο, αφού στη συνταγή περιέχεται ήδη αλεύρι.
Όταν μαγειρεύετε με γιαούρτι, να θυμάστε πως αν η θερμοκρασία δεν διατηρηθεί κάτω από τους 45° Κ, οι βάκιλοι, θα νεκρωθούν. Φυσικά, το φαγητό, το κέικ, το ψωμί σας ή οτιδήποτε άλλο θα διατηρήσει το ξεχωριστό άρωμα και τη γεύση του γιαουρτιού, αλλά οι ευεργετικές ιατρικές του ιδιότητες θα καταστραφούν.

Το ανακάτεμα του γιαουρτιού μέσα σε άλλα συστατικά θα βοηθήσει στη διατήρηση της σύστασής του.
Μπορείτε να κάνετε το γιαούρτι σας πιο πηχτό, προσθέτοντας λίγη σκόνη γάλατος. Ή αν πρόκειται να το ζεστάνετε - πράγμα που θα το κάνει νερουλό - προσθέστε λίγο αλεύρι, ή κορν φλάουερ διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό.
Αν το γιαούρτι σας φαίνεται να έχει νερουλιάσει πολύ από υπερβολικό ανακάτεμα ή κούνημα, δοκιμάστε να το ψήξετε λίγο ώστε να ξαναβρεί την προηγούμενη πυκνότητά του. Εξάλλου, αν χρειασθείτε γιαούρτι, με πιο ρευστή σύσταση δεν έχετε παρά να το χτυπήσετε γερά.
Όταν αντικαθιστάτε στα κέικ κλπ. το γάλα ή την κρέμα με γιαούρτι, προσθέστε μισή κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ για κάθε κύπελλο γιαουρτιού.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γιαούρτι ή μείγμα γιαουρτιού και μαγιονέζα, αντί σκέτη μαγιονέζα σε πολλές συνταγές.
Περάστε το γιαούρτι από τρυπητό αν θέλετε να φτιάξετε σάλτσα.
Χρησιμοποιήστε το σαν λαδολέμονο σε κρέατα και πουλερικά.

 

Προηγούμενη Σελίδα        http://yogurt.idx.gr        Προηγούμενη Σελίδα
Advertised by Ati Advertising on www.idx.gr