Τι Είναι το Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι γάλα πηγμένο και ζυμωμένο από δύο τύπους καλοηθών βακτηρίων. Η πήξη οφείλεται στη δράση του Λακτομπάκιλλους Μπουλκάρικους, ενώ ο Στρεπτόκκοκους Τερμόφιλους προκαλεί τη ζύμωση του γαλακτοσακχάρου και το μετατρέπει σε γαλακτικό οξύ. Αυτό το ήπιο οξύ μετατρέπει την πρωτεΐνη σε γιαούρτι και δρα ως συντηρητικό.
Μερικές φορές στο γιαούρτι περιέχεται και ένας τρίτος τύπος βακτηρίου, ο Λακτομπάκιλλους Ασιντόφιλους.
Ανάλογα με τη χώρα ή την περιοχή προέλευσης, το γιαούρτι παρασκευάζεται από το γάλα διαφόρων ζώων και με διάφορες μεθόδους, με αποτέλεσμα να ποικίλλει στη γεύση και τη σύσταση. Για παράδειγμα, γιαούρτι φτιαγμένο από το γάλα βούβαλου είναι πλουσιότερο και γλυκύτερο από αυτό του αγελαδινού γάλατος. Από το άλλο μέρος, το γάλα της κατσίκας και της φοράδας περιέχει υψηλότερο ποσοστό βουτύρου από ότι το γάλα της αγελάδας, ενώ το γάλα της καμήλας δεν περιέχει καθόλου λίπος βουτύρου.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το γιαούρτι παρασκευάζεται σχεδόν αποκλειστικά από γάλα αγελάδας. Στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη το γιαούρτι γίνεται από αγελαδινό επίσης γάλα, αλλά και από κατσικίσιο, σε μικρότερη όμως έκταση. Στην Τουρκία και στην Ν.Α. Ευρώπη, και βέβαια στην Ελλάδα, η προτίμηση στρέφεται στο "πρόβειο γιαούρτι", που πράγματι είναι πλουσιότερο σε συστατικά, γευστικότατο και γι' αυτό περιζήτητο.
Στη Μέση Ανατολή, στις Καυκασιανές δημοκρατίες, στην Ινδία και στη Μούρμπα, χρησιμοποιούν για την Παρασκευή του γιαουρτιού γάλα από αγελάδες, κατσίκες και βούβαλους. Γάλα από βούβαλο επίσης χρησιμοποιείται πολύ στην Αίγυπτο. Με το γάλα φοράδας κάνουν γιαούρτι στην Κεντρική Ασία και Σιβηρία.

 

Προηγούμενη Σελίδα        http://yogurt.idx.gr        Προηγούμενη Σελίδα
Advertised by Ati Advertising on www.idx.gr